Skip to main content
Comunicados València

Comunicat de ACDESA PV davant l’anul·lació pel Tribunal Constitucional del Decret Llei que retornava l’atenció sanitària als migrants no regularitzats

By 28/12/2017enero 12th, 2018No Comments

La sentència del Tribunal Constitucional, anul·lant el dret a la prestació sanitària al País València als immigrants irregulars, suposa una retallada severa en els drets humans de col·lectius ja de per si mateix molt vulnerables, en el nostre país.
La sentència és una resposta formal a un drama humà, que a més atempta contra el dret a la protecció de la salut i els valors de la Declaració Universal dels Drets Humans, de la Constitució i de la Llei General de Sanitat.
El Tribunal argumenta que la definició de la cobertura sanitària la fixa el govern central i no els autonòmics, però en la sentència hi ha 5 vots particulars, de 12, que difereixen de la sentència i que aposten perquè les CC.AA. tenen la capacitat per a legislar en el sentit de la norma valenciana.
Encara que en instàncies diferents, tant la política del govern d’ingerència en les administracions autonòmiques i locals (control econòmic dels ajuntaments, recursos contra les normes autonòmiques de pobresa energètica, conflicte català, etc.) com aquest tipus de sentències dels tribunals, sugereixen una ofensiva de recentralització i de pèrdua de qualitat democràtica en un país que cada vegada es veu més com un país federal.
En ACDESA-*PV ens congratulem de les declaracions del Govern Valencià amb el President al capdavant i de la Consellera de Sanitat, que ja han manifestat la seua ferma voluntat de mantenir el dret a l’assistència sanitària per als immigrants, recolzant-se en les instruccions de la Secretaria Autonòmica de Sanitat, precursores del decret. A més de seguir cercant un encaix legal de major rang per a consolidar-ho.
El decret del govern del PP 16/2012 de retallades en sanitat, és l’origen d’aquest últim acte de retallada de drets. En ell es canvia el sentit del nostre sistema de salut, passant de ser un sistema universal i gratuït a limitat als assegurats i amb copagaments.
El Decret 16/2012 amb l’excusa de l’estalvi econòmic i argumentant que els immigrants produïen una despesa inassumible a la sanitat pública, els va retirar l’assistència sanitària. Els estudis duts a terme per diferents equips de recerca i avaluació sanitària han demostrat que consumeixen molts menys recursos que la població autòctona i que l’estalvi esperat, no ha sigut tal, perquè el que no s’ha atès de manera rutinària, ha acabat produint més urgències per processos greus, generant més despesa.
Cal que les forces polítiques de l’oposició que van signar al principi de la legislatura un acord, en el qual es comprometien a iniciar en el parlament la derogació del Decret 16/2012 (tots els partits, excepte el PP) actuen per a eliminar aquesta norma i retornar al sistema sanitari i a tots els ciutadans el dret a la protecció de la salut.
Des de ACDESA-PV fem una crida a totes les organitzacions socials a manifestar la seua opinió sobre aquesta sentència i exigir la derogació del decret 16/2012 pel parlament español.