ACDESA-PV davant el canvi de govern que s’ha produït a l’Estat Espanyol, vol deixar pal.lés que:
Ens alegra aquest canvi de govern que suposa una glopada d’aire fresc, al superar una etapa negra, on l’abús i la corrupció a gran escala s’havia pràcticament anclat a les institucions.
També, com associació ciutadana en defensa i promoció de la salut pública, és motiu d’alegria que la ja exconsellera valenciana de Sanitat Universal i Salut Pública haja estat elegida per al Ministerio de Sanitad, Consumo y Bienestar Social per què sempre destacarà, entre altres, al seu currículum, haver sigut capaç, junt a la societat civil formada per les plataformes en defensa de la Sanitat Pública del País Valencià i de la Ribera, (ambdós formades per més de trenta associacions), i dels ajuntaments de progrés de les comarques Ribera Alta i Ribera Baixa, d’ assumir i defensar en moments certament difícils els acords del Botànic (PSPV i Compromís amb el suport de Podem) on es recollia la reversió del conegut pel Model Alzira, sent el primer hospital i departament que ha passat totalment a ser públic.
Els reptes que sense dubte va a tenir que fer front en l’etapa actual com a ministra van a ser importants, sobretot els referits per part dels lobbys empresarials de la sanitat privada, farmaindustria i tecnologia sanitaria. Confiem sàpiga posar-los al seu lloc.
Malgrat que la sanitat està transferida a les comunitats autònomes, encara li queden algunes competències a les que tindrà que respondre a curt termini. Bàsicament, al nostre parer, son:
- Finançament suficient i finalista, que permeta millorar el deteriorament de la sanitat pública dels darrers anys, tant en recursos humans com materials.
- Derogació del RDL 16/2012 que acabe amb el copagament que tant de mal ha fet sobretot a la població més empobrida i una clara aposta pel retorn a la Sanitat Universal que va deixar fora a prop d’un milió d’immigrants i molta gent jove que va tenir que emigrar de l’Estat.
- Aturar més privatitzacions, modificant, si escau, la llei 15/97 que és la que ha permés entre altres el Model Alzira
- Una política farmacèutica que motive als professionals i pose en ordre a Farmaindustria i tecnologia sanitària, primant el dret a la salut sobre els interessos econòmics.
- Atenció especial a a la Dependència, base del Benestar Social.
- Impulsar el Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud que permeta una clara participació i coordinació de les diferents Comunitats Autònomes.