Skip to main content
Comunicados Castelló

Comunicat de ACDESA sobre el «Projecte integral per a l´Hospital Provincial al Departament de Castelló».

By 14/09/2016diciembre 28th, 2020No Comments

Després de conéixer avui el Projecte Integral per a l’Hospital Provincial al Departament de Castelló, en la reunió a la qual els responsables de les Direccions  Generals de Recursos Humans i d’Assistència Sanitària de la Conselleria de Sanitat  l’han presentat  als representants sindicals  1 , hem de fer les següents consideracions :

Primerament cal agrair el treball d’anàlisi fet i la disposició positiva del seus responsables . S’ha fet una tasca elaborada i difícil en unes condicions d’obscurantisme i nul·la col·laboració (quant no entorpiment) per part d’algunes instàncies i s’ha pogut arribar a mesurar el dèficit del Consorci Hospitalari Provincial de Castelló  ( CHPC, Hospital Provincial ) i valorar el pressupost necessari per al seu funcionament. Se’ns han donat algunes dades preocupants sobre el funcionament del centre com ara la descompensació dels sous del personal (33 dels quals tenen sous per damunt dels directors generals), la manca d’una avaluació adequada dels costs per càpita com a la resta d’hospitals, descontrol sobre els pagaments per part d’algunes empreses (màquines expenedores…), falta de pagament a subministradors, etc. En general un funcionament anòmal, caòtic, ineficaç i aïllat de la resta de centres públics. També cal agrair l’esforç de l’administració actual envers la recuperació i adequació del Provincial amb el pagament del deute  de 30 milions d’euros i la compra d’aparells (Mamògraf, PET-TC, Làser Holmio…) , l’arranjament d’equips i instal·lacions (Quiròfans, Cambra Hiperbàrica…) i en general la remodelació necessària per a poder convertir-lo en un centre útil i integrar-lo a la xarxa. No podem més que felicitar-nos per la decisió d’evitar regalar terreny i instal·lacions públiques a empreses privades com era el cas del nou edifici encara en obres.

Integrar l’Hospital a la xarxa de la Conselleria és indispensable, tant com discutible la manera de plantejar-ho . La integració funcional que barallen com a solució és un requisit mínim (sembla prudent aprofitar les fortaleses aconseguides i fomentar les àrees d’Oncologia, Medicina Nuclear, Salut Mental o Odontologia en casos de diversitat funcional però en canvi, hi ha altres àrees ón s’ha optat per convertir-lo en una espècie d’annex de l’ Hospital General sense tenir en compte criteris de densitat de població, geogràfics, etc… i potser seria qüestió de mirar-ho més acuradament.) A més, la manera de coordinar els diversos serveis dels Hospitals  General i  Provincial sembla també indefinida i no sabem com s’arribarà a prendre decisions en casos de confrontament entre ells, i hem detectat incorreccions en la suposada integració de serveis (s’han esmentat serveis inexistents al CHUC com ara Pediatria -on un únic pediatra de la seua plantilla està actualment destinat a Penyeta-Roja- i Obstetrícia – només s’oferta Ginecologia a la seua cartera de serveis- i també d’ incloure a la xarxa pública serveis que no contempla la cartera de serveis de la Conselleria (però que anòmalament existeixen al Provincial) com la Medicina Esportiva.

Ens han decebut, una vegada més a l’hora d’enfrontar els veritables problemes de l’Hospital: el funcionament anòmal, l’aïllament, la politització. Pensem que aquesta forma de funcionar només s’acabaria amb la integració completa dins la Conselleria i la dissolució del Consorci, que permetria acabar amb les seus «rareses» institucionalitzades (no ens han aclarit si deixarem de mantindré entre tots els ciutadans a eixos 33 «treballadors» amb sous exorbitants, no han parlat de la distribució de la plantilla actual ni si s’ajusta a les necessitats reals del Centre). I tampoc s’ha parlat del futur de la plantilla ni de la plantilla del futur. Ens han dit que a partir d’ara els comptes estaran clars, sense irregularitats ni malbaratament i que tot funcionarà correctament. Però ens demanen un ( altre) acte de fe: açò es produirà únicament per que l’actual administració és molt honesta i competent i no per que s’haja superat la situació que permetia el descontrol i el desgavell existent. Que passarà si deixen de ser tant honestos i competents?

L’administració sanitària valenciana ha analitzat els problemes principals de l’Hospital i el Pla  es presenta com una solució momentània indispensable i inajornable per a la situació de fallida i col·lapse actual i un assaig d’integració funcional en la xarxa valenciana que cal agrair i millorar. Però l’Administració no s’atreveix a entrar al cor del problema: cal liquidar el Consorci, cal integrar l’Hospital com a propi en la Generalitat (com qualsevol altre), cal donar una eixida al personal existent actualment, tant laborals com funcionaris i tant sanitaris com administratius , cal arribar a tenir una plantilla amb una composició adient per a un centre sanitari, que vaja canviant en el temps i que estiga integrada plenament dins la Conselleria, sense greuges comparatius ni d’un costat ni de l’altre. Tampoc podem oblidar que caldrà investigar i en el seu cas demanar explicacions als responsables de la gestió que ens han fet arribar a aquest estat.

Des d’Acdesa-Castelló no podem més que interpretar aquest pla com a manca de la valentia política necessària per rematar la feina. Esperem que la Conselleria  comence amb aquesta integració funcional
però que escolte les veus que demanen la integració plena i que  aquesta es faça una realitat encara dins de l’actual legislatura.

Castelló a 13 de Setembre de 2016