Skip to main content
Comunicados València

Comunicat sobre cirugia cardiaca de l’hospital de Manises

By 12/12/2018diciembre 28th, 2020No Comments

La Associació Ciutadana per la Promoció i Defensa de la Salud del País Valencià (ACDESA-PV), davant les notícies de premsa vessades en el diari “Las Provincias”, en data 8,9,12 i 19 de novembre passat sobre el “veto a la cirugía cardíaca de l’hospital de Manises” vol deixar pal.lés:

  1. Que l’Hospital de Manises és un hospital comarcal, raó per la que no li pertany tenir, entre altres, cirurgia cardíaca, neurocirurgia i cirurgia toràcica.
  2. Que, a més, està a una distància de 12 km de qualsevol hospital de referència on existeix la cirurgia cardíaca, i amb excel.lents comunicacions tant per carretera, metro o autobús.
  3. Que d’acord a la “Sociedad Española de Cirugia Torácica y Cardiovascular” (SECTCV) i avalat per les societats internacionals i organismes oficials, caldria fer un mínim de 600 cirurgies majors a l’any per a tenir uns resultats qualitatius bàsicament òptims. Segons la premsa, el nombre d’intervencions en Manises ha estat de 829 des de 2011, o siga a l’entorn de 100 -120 cirurgies a l’any. Nombre que perfectament haguera estat assumit pels hospitals de referència sense cap problema, doncs la llista d’espera a 30 de novembre és de 20-30 dies.
  4. Que en contra del que manifesta el responsable de cirurgia cardíaca de Manises, no existeix un “plan preparado ni premeditado”  ni és “por la ideología política de un Gobierno, apoyada por alguna mano negra de alguna persona.” El que és evident és que qui té la responsabilitat de planificar l’assistència és la Conselleria de Sanitat i, per tant, és qui deu decidir amb quins serveis i/o especialitats compta en qualsevol dels hospitals de la xarxa, dels que també formen part aquells de concessió administrativa. Cal afegir que, si de cas, seria molt més  operatiu obrir un servei de Cirurgia Cardiaca a Castelló on no hi existeix cap i on les distàncies als hospitals de referència són vertaderament excessives (a mode d’exemple, Vinaròs a 151 Km., Morella a 180 Km. i el mateix Castelló a  72 Km.)

Per tant, ACDESA-PV, fa costat a la Conselleria de Sanitat per considerar que és absolutament raonable i encertada la decisió que ha pres, doncs en cap moment perjudica als malalts, sinó, més bé, tot el contrari, al temps que evita despeses innecessàries.

ACDESA-PV  desembre 2018