Skip to main content
Comunicados València

Comunicado Leido en la Vetlla de solidaritat amb ”la Marea Blanca», Valencia 20 diciembre 2012

By 21/12/2012diciembre 22nd, 2020No Comments

La sanitat publica està en perill. El decret que porta el nom estrafalari de «medidas urgentes para garantizar la sostenibilidad del Sistema Nacional de Salud y mejorar la calidad y seguridad de sus prestaciones», promogut pel govern del PP i publicat en abril, és la ferramenta de desmantelament del sistema sanitari públic.

Amb l’excusa de la crisi econòmica i la falta de sostenibilitat del sistema sanitari s’ha promogut la publicació d’esta norma excluent, probablement anti constitucional, que trenca el dret universal d’accés a la sanitat, expulsa del sistema de cobertura Sanitaria a importants col·lectius ciutadans i crea un sistema d’assegurança que obri les portes al model de beneficència de finals del franquisme.

Amés de retallar els drets i canviar el model, el decret també introdueix el re-pagament farmacèutic i redueix o fa pagar a la ciutadania determinants servicis com transport sanitari, pròtesis i ortesis, medicaments hospitalaris etc. Una de les característiques fonamentals dels estats moderns consisteix en protegir els drets universals i a les persones més vulnerables. Per tant, si els estaments de l’estat no garanteixen esta protecció han fracassat en els seus objectius, i hem d’exigir-los responsabilitats.

Després del retall de drets i prestacions gratuïtes, toca la privatització del sistema, mitjançant l’extensió del model de Alzira, (que les valencianes i valencians hem patit des de fa més de una dècada), a altres comunitats: area a Madrid, Castilla la Manxa y després en altres territoris i per tot el País Valencià.

Professionals de la sanitat i societat civil de Madrid s’han alçat contra l’intent privatitzador, mostrant unitat i determinació en les accions. Els hospitals i centres sanitaris de Madrid han vist nàixer una marea blanca que inunda la ciutat en defensa de la sanitat publica.

En el País Valencià tenim motius de sobra per alçar la marea. Tenim privatitzada l’assistència del 20% de la població. La gestió, també la Sanitaria, del PP, ha sigut infame, produint un deute econòmic de proporcions alarmants, trencant les tres entitats financeres d’àmbit valencià i creant una xarxa de corrupció amb l’empar i participació d’importants sectors del PP valencià o del Consell de la Generalitat. Aquest desgavell ens condemna com a poble a la misèria i la precarietat per varies generacions.

Bona part de la ciutadania d’este país estem patint directa o indirectament les conseqüències d’esta estafa del sistema, que alguns dels seus responsables anomenen crisi. Cada dia es veu que, per damunt dels valor humans i de les persones, estan els interessos econòmics i les ajudes als bancs.

A estes altures, després de superar guerres i crisis, quan hi ha més riquesa en alguns paisos que en tota la historia anterior…molta gent es desallotjada de la seua vivenda, e produeix un retrocés en sanitat, educació, dependència i justícia: les empreses fan fallida i es tanquen, mentre que la banca fraudulenta és rescatada sense exigir responsabilitats.

Però una gran part de nosaltres no ens resignem i responem a aquest atentat social, a esta estafa que pretén fer més ric al poderós i més pobres a la resta. Exigim més a esta democràcia, i volem impedir que es convertixca en una ferramenta de sometiment per la ideologia o la incompetència dels seus dirigents.

Professionals de la sanitat, com a part d’aquesta ciutadania, responem a l’amenaça de privatització amb el que podem. Però les paraules no són prou, cal una resposta més ampla, s necessari que tots i totes participen en les mobilitzacions de defensa de la sanitat pública que forma part del patrimoni comú. Mantenir-la és el nostre dret, i defensar-la el nostre deure.

Que l’esforç paga la pena ho demostren les dos bones noticies que acaben d’arribar del Tribunal Constitucional, referents al drets dels immigrants a l’atenció Sanitaria, i també el dret dels andalusos a subastar la compra de medicaments, que tants diners els ha estalviat.

Per tot això, desde la Plataforma de Defensa de la Sanitat Pública del País Valencià, fem una crida a ciutadania i professionals de la sanitat per tal d’extendre la marea blanca a tots els racons del país fins que els governs del PP rectifiquen la seua política de desmantellament de la sanitat pública.

NO ALS RETALLS SANITARIS

NO AL CO-PAGAMENT

NO A LES PRIVATITZACIONS

SI A UNA SANITAT PUBLICA UNIVERSAL, GRATUITA I DEL QUALITAT

LA SANITAT NO ES VEN, ES DEFEN

Plataforma de Defensa de la Sanitat Pública del País Valencià