Davant la decisió de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de retallar personal sanitari a la província de Castelló en l’actual context pandèmic, l’Associació de Defensa de la Sanitat Pública ACDESA-CS exposa que:
1. El dia 14 de desembre es va presentar a la Junta de Personal del Departament la relació de llocs de treball (“contractes Covid”) que definitivament no se’n van a renovar a partir del 31-12-21 per decisió de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública (CSUiSP)
2. En el Departament de Castelló no esrenovran 50 llocs. D’aquests, 8 no van arribar a ocupar-se, per la qual cosa són definitivament 42 sanitaris no continuaran a partir del 31 de desembre. La manca d’ ocupació correspon a la manca de professionals sanitaris que puguin ocupar-los i no per manca de necessitat sanitària.
3. Per categories professionals que es pretenen no renovar:
-11 llocs d’infermeria (1 no estava ocupat).
-5 Tècnics de laboratori
-10 Tècnics en Cures Auxiliars d’ Infermeria
– 4 Facultatius: 1 cirurgià, 1 facultatiu d’urgències (no ocupat), 1 radiofísic i 1 radiofarmacèutics (els dos últims són del Consorci Hospitalari Provincial de Castelló).
-15 Tècnics de documentació clínica
-5 Auxiliars administratius
4. Previa la resolució de Conselleria de Sanitat sobre la retallada en personal a la província, es va informar a la mateixa de la necessitat de mantindre tots els contractes de tècnics de laboratori per a poder continuar amb les guàrdies de Microbiologia de 24h, picacióque es va iniciar en el nostre hospital per a donar cobertura a tota la provínciael 5 d’octubre de 2020 i que es va aconseguir gràcies a aquests reforços. Si comparem la dotació de tècnics de laboratori d’hospitals similars al nostre (https://gvaoberta.gva.es/es/relacion-de-puestos-de-trabajo) s’objectiva que el Departament de Castelló es troba de base infradotat1:
-
Departament Tèc Laboratori
Alacant 73
Castelló 40
Clínic 59
La Fe 116
Pessetes 67
5. Garantir els necessaris recursos sanitaris en tècnics de laboratori resulta prioritari en l’ actual escenari pandèmic amb un increment notable d’ incidència, ingressos hospitalaris i ingressos en UCI. La màxima celeritat i eficàcia en la gestió de les determinacions de la PCR resulta estratègicament determinant per garantir la correcta a assistència del sistema i no colapsar àrees assistencials per retard en els resultats. Segons l’informe “de danys” transmès a la CSUiSP per l’Hospital General Universitari de Castelló (HGUCS) se’n van a suprimir els torns de 24 hores (guàrdies ) del Servicio de Microbiologia a l’hospital, que és l’únic que les feia i el de referència de la nostra província en aquesta especialitat i es retirarà la necessària consulta de Farmàcia Hospitalària la qual cosa provoca un dràstic impacte en l’ assistència sanitària de la província.
6. També resulta preocupant la reducció del nombre d’infermeres del departament de Castelló, personal fonamental per a donar atenció alspacients que ingressen tant en la Unitat de Cures Intensives (UCI) com en altres àrees d’hospitalització. Segons l’informe “de danys” remès ala CSUiSP per l’HGUCS la reducció de personal, en un centre infradotat de base i en les circumstàncies actuals, suposarà la reducció de llits hospitalaris (fins a 30), disminució de llits d’UCI fins a un màxim de 25, a totes llums insuficients per donar resposta a les necessitats assistencials que van en augment . Segons informacions publicades sabem que a causa d’aquesta reducció, tant de personal com de l’espai físic derivat de les reubicacions de l’actual sisena onada s’ha hagut de suprimir intervencions quirúrgiques a la província de Castelló .
7. La reducció de recursos humans d’altres categories professionals, fonamentals per donar una assistència adequada, i de qualitat en els temps que vivim és, així mateix, preocupant. És responsabilitat de les Administracions Sanitàries donar resposta a les necessitats assistencials de la població, i més en l’ actual context sanitari
Per això , l’Associació de Defensa de la Sanitat Pública ACDESA-CS sol·licita a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública una rectificació. No és adequat en l’actual context pandèmic(amb increment d’ingressos i incidència)2retallar en recursos professionals del departament, cal donar continuïtat als actuals contractes i provisionar els recursos humans necessaris perquè els professionals puguin realitzar el seu comtat,curar i cuidar la població amb la millor garantia d’eficiència, seguretat i qualitat assistencial.
Castelló 15 de desembre de 2021