Skip to main content
Comunicados València

Manifest Plataforma Valenciana en Defensa i Millora de la Sanitat Pública en l’aniversari del RD-llei 16/2012

By 25/04/2013No Comments

Com ens temíem, el RD-llei 16/2012 ha resultat una tragèdia per a molta gent. S’ha canviat un Sistema Sanitari Públic concebut com a Dret fonamental de les persones, universal, de qualitat i solidari, per un Sistema Sanitari Públic deteriorat, lligat a les cotitzacions socials i per tant desigual, que exclou i perjudica a nombrosos col•lectius i encamina a altres a les mans de l’empresa privada.

La novetat d’excloure els immigrants sense permís de residència dels serveis sanitaris normals i la introducció del copagament a pensionistes trencava un tabú que una vegada superat obri la porta de par en par, en el futur, a nous copagaments i a noves exclusions en l’accés als serveis sanitaris o als medicaments.

Durant este any hem vist a moltes persones deixar de prendre medicines que tenien receptades, per no poder pargar-les. Grans discapacitats i aturats que no poden generar drets de prestació ni subsidi de desocupació, s’han quedat sense tindre els medicaments gratuïts i desemparats de les institucions.

I hem vist també immigrants que no acudeixen al metge per por de que els facturen uns serveis que per no poder pagar-los siga motiu per no renovar-los el permís de residència; o simplement que són tractats amb desconsideració en un context social individualista i insolidari. Si no és la consciència de la persona la que determina el ser, sinó el ser social el que determina la consciència, les lleis injustes i insolidàries treballen a favor de generar consciències més embrutides.

I no ens podem resignar a embrutir-nos. Els arguments econòmiques amb els que ens volen convéncer i domesticar tenen trampa. Els ciutadans hem de reaccionar i l’aniversari de la promulgació del RD-llei 16/2012 és un bon moment per a fer-ho. Hem de ser conscients que el deteriorament del Sistema encara s’agreujarà més: hi hauran més exclosos, més copagaments i més privatitzacions. Hem de derogar el RD-llei 16/2012 i la Llei 15/97 de noves formes de gestió sanitària, que són cares complementàries de l’agresió que pateix el Sistema Sanitari Públic; al temps que millorem el Sistema generalitzant els hàbits democràtics de gestió a tots els nivells.

Animem a persones i col•lectius a convergir en la Defensa i Millora del Sistema Sanitari Públic.

Reivindiquem la Sanitat Pública!

Plataforma Valenciana en Defensa i Millora de la Sanitat Pública